Heb je interesse of een vraag? Stuur ons een appje en we reageren zo snel mogelijk! x
Terug naar actualiteiten

‘Saneringsregeling is psychologische oorlogvoering’

Erik van der Hijden
16 mei 2023

Dit was de uitspraak van een varkenshouder. Het frustreert me enorm, vertelde hij. Ik voel me door de overheid gedwongen om te kijken naar de uitwerking van deze regeling.

De varkenshouder en zijn gezin vinden het vak varkenshouderij geweldig leuk, tevens verdienen ze er hun boterham mee. Waarom geven de ondernemers dan aan dat het toch voelt alsof ze wel naar deze regeling moeten kijken? Waarom voelt het alsof ze argumenten moeten noemen om door te gaan? Het voelt alsof je de boot mist als je hier niet goed naar kijkt of zelfs hier niet aan mee gaat doen, zeggen ze.

Je moet het voor jezelf dus goed beargumenteren om de juiste afweging te maken, stelde de ondernemer. En eigenlijk willen ze hier niet naar kijken. Het hart en het gevoel vertellen dat ze gewoon door willen gaan. Maar het verstand dwingt ze om dit proces in te gaan. Deze ondernemers noemen dit psychologische oorlogvoering. Een vervelende bijwerking van de overheidsregelingen. Ze voelen dat ze zich moeten verantwoorden om door te gaan, in eerste instantie naar zichzelf toe maar ook naar anderen.

Begrijp me niet verkeerd, voor veel bedrijven is de mogelijke saneringsregeling een fijne optie. Diverse bedrijven zitten er zelfs op te wachten. Zelden of nooit om de reden stikstof of bijvoorbeeld vergunning. Meestal om een andere reden. Zoals het niet aanwezig zijn van een bedrijfsopvolger. Of de ondernemer was toch van plan te stoppen met het bedrijf. Of door de saneringsregeling kan de ondernemer iets anders op deze locatie ontwikkelen enzovoort.

De saneringsregeling heeft naast de mogelijkheid die deze geeft voor sommige bedrijven dus ook veel impact op de andere gezinnen die doorgaan of door willen. Het doet veel bij agrarisch ondernemers, ook al maak je de bewuste keuze om door te gaan. Zeker als je in je directe omgeving veel bedrijven ziet stoppen. Hierdoor begint bij veel ondernemers toch vaak twijfel te ontstaan. Door met ondernemers berekeningen en afwegingen te maken komen er allerlei uitkomsten uit, waarbij doorgaan vaak de meest onduidelijke is. Zeker ten opzichte van de saneringsregeling die qua bedragen duidelijkheid geeft.

De conclusie is dat er ook aandacht moet zijn voor de impact op gezinnen die doorgaan. De komende maanden zullen er bij veel gezinnen afwegingen worden gemaakt. Want na maanden van uitstel zal uiteindelijk de saneringsregeling toch worden gepubliceerd. En start de psychologische onrust.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op