Hoezo, woest aantrekkelijk?
Erik van der Hijden
09 juni 2022
Je varkensbedrijf laten uitkopen moet woest aantrekkelijk worden. Dit was de uitspraak van Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof. Deze uitspraak heeft mij geïrriteerd en bevestigt de kloof tussen politiek en ondernemers in de varkenshouderij. Ik kan het dan ook niet laten om hier toch iets van te vinden. Dit op basis van de stukken die ter consultatie zijn aangeboden door de overheid.
Is de huidige regeling zoveel anders dan de Sanering Regeling Varkenshouderij (SRV)? En waar zit de ‘woeste aantrekkelijkheid’ dan in?
- Dat ondernemers voor het leven een beroepsverbod krijgen voor een vak waarin ze zijn opgegroeid en opgeleid. Is dit woest aantrekkelijk?
- Vergoeding geen 65% is, maar 100%. Is het woest aantrekkelijk om stallen te vergoeden voor 100%? Voor het bedrag wat wordt vergoed is op dit moment geen vervangende varkensplaats te realiseren.
- Dat de sloopkosten voor je rekening komen en aanvoer van grond voor het aanvullen van de ‘gaten’ die zijn achtergebleven? Dus uit de vergoeding van 100%, dienen ook de sloopkosten en overige kosten nog te worden betaald. Is dit woest aantrekkelijk?
- Waar worden de varkensrechten voor betaald? Marktconform staat in de regeling, dit is volgens mij niet woest aantrekkelijk.
- Er door ondernemers nog veel geld en tijd moeten worden gestopt in herbestemming van de locatie. Deze trajecten met gemeentes en provincies zijn vaak frustrerende en dure trajecten. Dit is niet aantrekkelijk, maar woest makend.
- Het budget dat is vrijgemaakt voor de uitkoop van bedrijven is extreem laag voor de varkenshouderij. Dus de kans is erg klein dat een bedrijf erin valt. Ook dit voelt niet woest aantrekkelijk, maar eerder als zeer lange onduidelijkheid waarin het bedrijf maar ook het gezin stilstaat qua ontwikkeling.
- Vaak zijn er nog grote fiscale gevolgen van het staken van een onderneming. Dat is eerder woest aantrekkelijk voor de overheid.
- Sinds de uitwerking van de Sanering Regeling Varkenshouderij loopt, is het qua prijzen slecht geweest. Hierdoor is bij veel bedrijven ingeboet op eigen vermogen.
Mijn conclusies zijn dan ook:
- De opkoopregeling bij diverse bedrijven pakt niet veel anders uit dan bij de Sanering Regeling Varkenshouderij, mede door de slechte marktomstandigheden die in deze periode zijn geweest.
- De kans is erg klein dat een varkensbedrijf in aanmerking komt op basis van de huidige budgetten die de overheid heeft vrij gemaakt.
Ik mis dus volledig de woeste aantrekkelijkheid van deze regeling. Ik snap overigens wel dat varkensbedrijven toch inschrijven en mogelijk mee gaan doen met deze regeling. Maar dat wordt niet veroorzaakt door de woeste aantrekkelijkheid van de regeling, maar eerder door politieke onrust en onduidelijkheid.