Heb je interesse of een vraag? Stuur ons een appje en we reageren zo snel mogelijk! x
Terug naar actualiteiten

Groot succes ondanks slechte prijzen

Erik van der Hijden
15 februari 2022

Trots, blij en bevestiging. Eindelijk weer eer naar werken. Dit was de conclusie van een ondernemersgezin over de recente prestaties op het eigen varkensbedrijf.

Ook al zijn de marktprijzen nu superslecht, het zeugenbedrijf presteert nu top. De biggenproductie is goed, de voerkosten zijn onder controle en de overige kosten conform verwachting. ‘Zie je wel dat we het kunnen en dat het toch kan.’ Het vertrouwen was er al jarenlang, maar de werkelijke resultaten bleven onder de maat. Daarom is het roer rigoureus omgegooid.

Tijdens de prijsval van de biggenprijs in 2020 verkochten de ondernemers alle zeugen in een kort tijdsbestek. Door de hele zeugenstapel te verkopen, pakten ze tijd om de stal grondig aan te pakken. Maar zat het probleem ‘m wel in de stal? Volgens de varkenshouders zelf niet of in ieder geval niet alleen. In hun ogen was hun eigen rol een belangrijkere oorzaak van de ondermaatse prestaties. ‘We willen het anders gaan doen, anders vallen we mogelijk weer terug in het oude, slechte resultaat.’ De ondernemers stonden ervoor open om echt te veranderen. Maar hoe dan en hoe het bedrijf te herbevolken?

Uiteindelijk kozen de ondernemers ervoor om een bestaande zeugenstapel over te nemen van een collega-varkenshouder. Ze vroegen ook de dierverzorgers van dat bedrijf om mee te komen. Dit blijkt achteraf een goede combinatie te zijn. Beide ondernemers stonden open voor veranderingen en om kennis binnen te halen. Ook de verzorgers van de goed presterende zeugen waren apetrots dat ‘hun’ zeugenstapel werd voorgezet en dat zij daaraan bij mochten dragen. Tijdens het stalbezoek bruiste het van de energie. Het is aanstekelijk hoe enthousiast iedereen was. Er ontstond een geweldig positieve chemie. De ondernemers en hun personeel hebben er weer lol in en wat betreft aansturing voel je gelijkwaardigheid in het team.

Het is knap om te zien als ondernemers het roer om durven te gooien, maar wel koers en vertrouwen houden. Het zelfinzicht van deze ondernemers gecombineerd met de wil om het tot een succes te maken, is bewonderenswaardig. Nu hebben we alleen nog een betere biggenprijs nodig, zoals ze zelf aangeven.

Laat we hopen dat dit snel gebeurd. Dan worden deze ondernemers ook financieel beloond voor hun nieuwe succesvolle aanpak.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op