Heb je interesse of een vraag? Stuur ons een appje en we reageren zo snel mogelijk! x
Terug naar actualiteiten

Duitse biggenprijs 20 euro te laag!

Erik van der Hijden
21 september 2021

Vorige week attendeerde een klant mij erop dat de biggenprijs momenteel niet zomaar laag is, maar voor zijn gevoel historisch laag. Een notering van slechts 20 euro per big van 25 kilo. Na correctie voor gewicht en toeslagen beurde die ondernemer uiteindelijk een biggenprijs van 28 euro.

Deze opbrengstprijs is maar liefst 20 euro per big te laag om op de kostprijs uit te komen, geeft de ondernemer aan. Met een bedrijf van 1.000 zeugen loopt het tekort op tot 50.000 euro per maand. Dit moet niet te lang zo blijven.

Dit bedrijf verkoopt al jaren zijn biggen op een Duitse notering voor 25 kilo biggen. Deze prijs heb ik nog nooit meegemaakt, zegt hij. Samen hebben we de prijsnotering verzameld en bekeken. We hebben toen de biggenprijsnoteringen gebruikt van de jaren 2007, 2008, 2011, 2015 en 2018 en het prijsverloop bekeken. Waarom juist deze jaren? Dat is geen willekeur maar in die jaren waren de biggenprijzen namelijk ook fors lager dan gemiddeld: slechte jaren voor de zeugenhouderij. Het verloop van de biggenprijzen over die belabberde jaren hebben we toen in beeld gebracht.

Onze conclusie was:
– Deze Duitse biggenprijsnotering heeft de afgelopen 15 jaar nooit zo laag gestaan;
– Deze notering heeft in voorgaande slechte zeugenjaren nooit onder 25 euro per big gestaan, terwijl deze ‘dipprijs’ nu op 20 euro staat (20 procent lager!);
– In vier van de vijf slechte jaren voor zeugenhouders steeg de biggenprijs weer vanaf week 46. Alleen in 2015 was dit niet het geval.

Natuurlijk kunnen we samen op basis van die ‘slechte’ cijfers uit het verleden geen zekerheid krijgen voor de toekomst. Uiteindelijk zijn die cijfers wel benut door de ondernemer om zijn eigen liquiditeitsprognose te maken richting de nabije toekomst. Samen hebben we de prijsnotering van die vijf magere jaren bij elkaar gevoegd en vergeleken met het verloop van de prijsnotering in dit bijzondere jaar.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op