‘De kracht van stoppen met samenwerken’
Erik van der Hijden
21 februari 2023
Veel families in de varkenshouderij werken samen in hun bedrijf. Meestal gebeurt dat met hun vrouw, broer, zus, zoon en/of dochter. Of natuurlijk met een derde. Deze samenwerkingen zijn meestal ook juridisch en fiscaal geregeld via een maatschap, vof of een bv. Bij de start van de samenwerking is er vaak veel zorg over hoe de samenwerking moet gaan lopen, zowel praktisch als juridisch. En dan is het aan de deelnemers zelf om de samenwerking tot een succes te maken.
Maar één ding is ook zeker: alle samenwerkingen stoppen een keer. Het is dus niet de vraag of het gaat gebeuren, maar wanneer. Maar wanneer is dus het moment? Wanneer is de houdbaarheidsdatum van de samenwerking bereikt? Hoe pak je het stoppen met samenwerken aan? Hoe start je zulke gesprekken? Hoe zorg je dat het einde van de samenwerking de verhouding in de familie niet beschadigd?
Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar dit niet goed is gegaan. Daar heeft het einde van de samenwerking de familierelatie definitief beschadigd.
Gelukkig zijn er ook veel positieve voorbeelden van mooie samenwerkingen die bij het stoppen ook hun kracht laten zien. Het woord kracht staat daarbij centraal. Een varkensbedrijf dat ging stoppen met de samenwerking, gebruikte dat woord. In het traject van het stoppen heeft deze samenwerking een prachtige brief geschreven. Hierin is vastgelegd hoe deze samenwerking is geweest en hoe ze tot hun besluit zijn gekomen om te stoppen. De kern van deze brief: de kracht van de samenwerking staat centraal. Dit varkensbedrijf heeft meer dan 25 jaar een mooie, krachtige samenwerking gehad.
Als we het woord kracht googelen, dan zien we onder andere de trefwoorden dynamiek, energie, flinkheid, hevigheid, intensiteit, pit, sterkte en vermogen. Dat omschrijft in een paar woorden deze samenwerking. Altijd hebben ze de kracht en het vermogen gehad om diepe dalen te doorstaan zonder dat dit ten koste ging van een fijne samenwerking. Ook heeft deze samenwerking een krachtig besluit genomen om de samenwerking te stoppen, zodat ieder zijn eigen ideeën en wensen verder kan gaan ontwikkelen.
De reden van het stoppen van deze samenwerking was het ruimte geven aan bedrijfsopvolging. Hierbij was de overtuiging van dit bedrijf dat de jonge generatie haar kracht heeft gegeven om tot dit besluit te komen. Met hun energie, dynamiek, pit en vermogen heeft iedereen weer vertrouwen in de toekomst.
Hoe mooi kan samenwerking zijn? Ik heb in ieder geval enorm genoten van deze krachtige samenwerking.