Heb je interesse of een vraag? Stuur ons een appje en we reageren zo snel mogelijk! x
Terug naar actualiteiten

Barre tijden!

Erik van der Hijden
10 december 2021

Lang heb ik nagedacht over wat ik zou schrijven in mijn blog. Eigenlijk wilde ik niet schrijven over de huidige prijsval in de varkenshouderij. Vanuit mijn rol als financieel adviseur ben ik daar dagelijks mee bezig en kan ik er niet omheen. De gevolgen voor diverse boerengezinnen worden met de week groter.

De opbrengstprijzen zitten nu al zo lang op een extreem laag niveau terwijl de kosten fors stegen zoals voer- en energiekosten. De gevolgen van oplopende tekorten worden steeds meer zichtbaar en dat hakt er bij veel gezinnen keihard in.

Het te lang aanhouden van deze lage prijzen slaan grote gaten in de financiële huishouding van de varkenshouders en veroorzaken structurele stress en druk. Sommige ondernemers vangen het tekort op met ‘gereserveerd’ geld. Maar veel vaker is dat geld al lang op.

Soms wordt er nog tijdelijk teruggevallen op tegenmaatregelen door coronamaatregelen zoals de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) of tegemoetkoming vaste last (TVL/OVK). Maar op een bepaald moment is het geld echt op en worden de vervolgmaatregelen rigoureuzer, zoals:

– Leverancierskredieten aangaan bij diverse partijen;
– Fokgelten worden niet of fors minder besteld;
– Er wordt minder mest afgevoerd om uitgaven te besparen;
– Investeringen en onderhoud worden uitgesteld;
– Gemeenteleningen worden aangegaan (BBZ);
– Diverse zeugenbedrijven worden leeg gedraaid en het personeel wordt ontslagen.

Het kan zelfs gebeuren dat ook een bankier het perspectief niet meer ziet van een onderneming en de financiering opzegt. Met andere woorden, de bankier wil zijn geld terug. Maar dit is tot nu toe gelukkig een zeldzaamheid. Nog veel vaker komen varkensbedrijven bij bankiers weer in bijzonder beheer terecht, als er een extra financiering nodig is om de prijsval te overbruggen. Ook deze financieringstrajecten vergen vaak veel tijd alvorens de ondernemers over het geld kunnen beschikken. Veel onzekerheid en continu stress.

Met andere woorden, het is een zeer zware tijd voor veel varkenshouders en hun gezinnen. Er wordt tijdens deze tijden anders gekeken naar hun bedrijf. Wat brengt ons dit als gezin en als ondernemer? Hoe lang houden we dit nog vol? Wat zijn de gevolgen voor ons op lange termijn? En ondertussen gaat het werk gewoon door en wordt verwacht dat er ook weer wordt gewerkt aan verbetering in de stal. Ik heb veel respect voor hoe veel gezinnen zich staande houden of toch tot een juiste en moeilijke keuze komen.

Ik wens iedereen veel succes in deze barre tijd. En ik hoop op een beter 2022.

 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op